hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector

Elke week komt er een oud projecthouder aan het woord die aan de hand van zes korte vragen zijn ervaringen met crowdfunding deelt. Deze keer vertelt Nick Schuit van de band The Cosmic Carnival over het realiseren van het debuutalbum Change the world or go home via voordekunst. Hoe gaat het nu met The Cosmic Carnival?

The Cosmic Carnival

Project in één zin: Realisatie debuutalbum van The Cosmic Carnival.

1. Waarom heb je voor crowdfunding gekozen?

Twee jaar geleden wonnen we de Grote Prijs van Nederland en hadden we het plan ons eerste album uit te brengen. Door flink wat oponthoud vanwege gedoe met een platenmaatschappij en het gebrek aan financiële middelen besloten we op een andere manier ons album te realiseren. Door de ontstane situatie stonden er géén gigs op het programma en was het geld inmiddels op. Daarom besloten we op zoek te gaan naar investeerders. Een vriend van ons tipte over crowdfunding en zo kwamen we terecht bij voordekunst.

2. Wat heeft je de meeste donaties opgeleverd?

We raadpleegden onze fans, familie en vrienden om het project te ondersteunen en te delen. Via de sociale media werd het project gepromoot en we hadden de tegenprestaties zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt voor de donateurs. Zo kon je als donateur al voor 15 euro aanwezig zijn op de releaseparty, bij een grotere donatie kreeg je een LP of het album en voor 250 euro kon je een huiskamerconcert verwachten. Je moet de donateur iets terug kunnen geven.

3. Kun je drie bijzondere momenten tijdens of na je crowdfunding campagne met ons delen?

Het is op de eerste plaats een mooi moment als je project online staat en de eerste donaties binnenkomen. Mensen hebben vertrouwen in het project! Ook is het prettig om te zien als donateurs anderen aansteken en het ineens hard gaat. En tot slot is het grappig dat het ineens hard gaat als je boven de 80% zit en het enthousiasme ook bij donateurs toeneemt. Twijfelaars doen tóch een donatie, anderen doen een tweede donatie, het werkt aanstekelijk! Als de plaat uiteindelijk is opgenomen voel je de dankbaarheid naar je fans, zij hebben de productie mogelijk gemaakt, dat geeft een goed gevoel, je hebt het met zijn allen gedaan!

4. Ben je ook nog ergens tegen aan gelopen? Iets wat je van te voren niet verwacht had?

Niet echt. We hadden alles goed voorbereid en met de tips van het voordekunst.nl-team een mooi project neer gezet. Het liep zoals verwacht en ging hardstikke goed!

5. Waar ben je momenteel mee bezig?

Het album hebben we door middel van de donaties digitaal uitgebracht, voor het persen van cd’s was helaas geen geld meer. Inmiddels hebben we daarmee tóch een label weten te vinden, die het album alsnog in een groot deel van Europa gaat uitbrengen. Kortom het gaat goed met ons! Mocht het in de toekomst nodig zijn dan zouden we zeker weer een beroep doen op crowdfunding. Het is een gezonde manier van samenwerken en het is een financieringsvorm die in de toekomst alleen nog maar zal groeien.

6. Heb je drie tips voor toekomstige ‘crowdfunders’?

1. Wees niet arrogant en hou je doelbedrag realistisch.

2. Er moet urgentie zijn om bij te dragen aan je project

3. Bedenk aantrekkelijke tegenprestaties die je donateur onderdeel kunnen maken van jouw project.

Website/Facebook/Twitter van The Cosmic Carnival: 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: