hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector

Crowdfunding week. Tip 5

Het is alweer de laatste dag van de week en ook de laatste dag van de crowdfunding week. Wij van voordekunst delen daarom nog graag een laatste tip.

Tip 5: het draait om relaties

Bij crowdfunding staan relaties centraal. Het begint in je eigen netwerk. Zo adviseren we om in eerste instantie je vrienden, familie, collega’s en direct betrokkenen te benaderen nog voordat je je project op twitter, facebook of een ander publiek medium plaatst. Zorg ervoor dat zij eerst bijdragen, voordat je je project van de daken schreeuwt. Mensen die je nog niet zo goed kennen, zullen namelijk nooit de eerste bijdrage doen. Vanaf zo’n 30% raden we je aan om het project echt breed onder de aandacht te brengen. Mensen dragen namelijk graag bij aan successen. Als een onbekende ziet dat er al behoorlijk wat donateurs bijdragen aan je project, dan zal hij veel eerder geneigd zijn een donatie te doen.

Tijdens je campagne ben je bezig met het werven van donateurs. Maak echter niet de vergissing om te blijven zoeken naar nieuwe donateurs en je bestaande donateurs te verwaarlozen. Dit zijn namelijk je belangrijkste ambassadeurs. Houd je donateurs op de hoogte van de voortgang van je project, maar ook na de realisatie van je project blijven ze belangrijk. Zet je donateurs op een speciale mailinglist en stuur ze af en toe een berichtje.

Eerder deze week haalde ik bij Tip 1 het filmpje van Daniëlle Schel aan, terwijl haar project Onderweg in 2011 al op voordekunst stond. Tijdens het schrijven van dit blogbericht weet ik hoe dit komt: ze stuurde me eerder deze maand een nieuwsbrief waarin ze nog verwijst naar mijn steun aan haar voorstelling Onderweg. Dit keer vraag ze niet om een bijdrage, maar brengt ze me op de hoogte van haar nieuwe voorstelling Op Goed Geluk(t).

Nieuwsbrief Danielle Schel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En hoe doe je het dan wanneer je meerdere malen wilt crowdfunden? Een succesvol voorbeeld op voordekunst is fotograaf Martijn van der Griendt. Hij heeft inmiddels al drie publicaties weten te financieren via voordekunst.nl. Het begon met VOOR JOU XXX STELLA, omzwervingen op een erotiekbeurs (172 donateurs), vervolgens Forever Young (105 donateurs) en afgelopen maand wist Martijn Exit Wounds (as if) (94 donateurs) tot een goed eind te brengen. Onder zijn donateurs veel terugkerende donateurs. Zo zijn er behoorlijk wat donateurs die alle drie de publicaties hebben gefinancierd, maar er komen telkens nieuwe donateurs bij. Martijn plaatst regelmatig updates, bedankt zijn donateurs en is een actieve facebook gebruiker. Ook laat Martijn zich in het openbaar zien, op evenementen die er toe doen, zoals recent tijdens UNSEEN op het Westergasterrein in Amsterdam.

Roy en Martijn van de Griendt Unseen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo, dat was dan weer de laatste tip. Wil je meer weten over crowdfunding en voordekunst? Volg dan de workshop crowdfunding op woensdag 5 november aanstaande bij ons op kantoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: