hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector

Donateursenquête 2013

In februari hebben we onze jaarlijkse donateursenquête weer verstuurd naar donateurs die in 2013 hebben bijgedragen aan één of meerdere projecten op voordekunst.nl. De enquête is per mail verstuurd en door 1.975 donateurs ingevuld. In totaal hebben er ruim 21.000 donateurs bijgedragen aan projecten, maar de mail is door 6.258 donateurs geopend. Dit betekent dat bijna 30% van de ontvangers de moeite heeft genomen om de enquête in te vullen. Erg fijn! Voor de volgende enquête gaan wij een andere manier van afnemen bedenken, zodat wat meer donateurs in ieder geval met de enquête in aanraking komen.

De resultaten

80% van de respondenten gaf aan in 2013 één project te hebben ondersteund. 15% heeft twee projecten ondersteund, 3% drie projecten en 2% meer dan 3 projecten. Wat wordt het meest aangegeven om  een project te ondersteunen?

1. ik ken de projecthouder (30%)
2. het gaat me niet om het project, ik wil deze maker / projecthouder ondersteunen (15%)
3. ik vind het project inhoudelijk goed (13%)

Bij bovenstaande vraag was het slechts mogelijk één antwoord te geven, de volgende vraag was een waarderingsschaal. Hier zien we een iets andere uitkomst. Voor de meeste respondenten scoort hier ‘ik vind het project inhoudelijk goed’ het hoogst (3.32 op schaal tot 4), gevolgd door ‘het gaat me niet om het project, ik wil de projecthouder / maker ondersteunen’ (2.91), ‘het is een sympathiek project’ (2.90), ‘ik ken de projecthouder’ (2.86) en ‘het project heeft nog maar een klein steuntje in de rug nodig’ (2.67). Wanneer een project dus richting de 100% gaat, motiveert dit donateurs ook om alsnog een bijdrage te doen, meer dan wanneer er nog een aanzienlijk deel van de financiering bijeengehaald moet worden.
Image

Van de donateurs geeft 8% aan na het doen van een donatie nooit weer wat te hebben vernomen van de projecthouder. Gelukkig heeft de overgrote meerderheid dit wel.

64% van de respondenten wordt zelfs na de campagne nog geregeld op de hoogte gehouden, 4% geeft trouwens aan dat dit van hen eigenlijk niet hoeft.

Ook stelden we de vraag of donateurs die dit keer geld hebben bijgedragen, een volgende keer op een andere manier zouden willen bijdragen. 39% antwoordde hierop positief. De meest genoemde antwoorden waren tijd, kennis of netwerk.

40% van de donateurs geeft aan, voor voordekunst niet eerder bij te hebben gedragen aan kunst en cultuur. Voor hen was voordekunst dus een eerste kennismaking met het geven. We hopen natuurlijk van harte dat het geven via voordekunst naar meer heeft gesmaakt. Over het algemeen waren de respondenten positief over voordekunst. Naast enkele tienen (hoera!) en zelfs een paar enen (boehoe!) scoorden we gemiddeld een 7,7. Ruim voldoende dus, bijna goed, daar werken we aan voor volgend jaar!

Oja, waar komen onze donateurs vandaan?

 

Herkomst donateurs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is goed om te zien dat er vanuit  de provincies en regio’s waar we partnerships hebben, ook de meeste donateurs komen. Uit Noord-Holland komt 28,8% van de respondenten, 20,6% uit Zuid-Holland, 10,8% komt uit Utrecht en 10,4% uit Gelderland. Uit Brabant komt 8,8% van de respondenten. Aankomende tijd zullen we ons inspannen om ook het aantal donateurs (en projecten) uit Zeeland, Drenthe en Flevoland en Limburg te laten stijgen.

Opvallend is het dat er dit jaar meer opmerkingen zijn geplaatst bij de lengte van de enquête. Hoewel er slechts één vraag is toegevoegd aan de enquête van vorig jaar, hebben veel meer mensen ons laten weten dat de enquête aan de (te) lange kant was. Hier gaan we rekening mee houden voor een volgende keer. Verder kwam naar voren dat donateurs prijs stellen op een nieuwsbrief gericht op projecten. Hiermee starten we vanaf deze maand.

We willen in ieder geval alle donateurs bedanken die de moeite hebben genomen de enquête in te vullen. Hiermee kunnen wij in ieder geval weer een ‘slag’ slaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: