hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector

De TonTon club verzamelde via voordekunst € 10.960 van 140 donateurs. Je kunt in de speelhal terecht voor een potje Mortal Kombat, bier & hotdogs en een 3D-miniversie van jezelf. Afgelopen weekend was De TonTon club bovendien officiële Amsterdam Dance Event-locatie. Het gaat lekker! Voordekunst ging op bezoek, dronk een kop old fashioned filterkoffie en sprak medeoprichter Jelle Oostra over de verbouwing, De TonTon office en een chocoladeprinter – door Tanja Terstappen

De TonTon club was een officiële ADE locatie

Wat is er allemaal gebeurd sinds die € 10.960?
“Uh, dat geld was heel snel op… We hebben de verbouwing ermee gefinancierd. Er moest veel gebeuren, want in dit gebouw zat eerst een seksclub. Er stond een carrousel en een roltrap naar boven waar showtjes werden gegeven. We hebben heel goed schoongemaakt, haha.”

Waar ben je het meest trots op?
“We krijgen zoveel aandacht, leuke reacties en support. Ik ben super trots op de samenwerkingen die we zijn aangegaan. Bijvoorbeeld met Jelle Zijlmans van het Weesper Automaten Kabinet. Hij heeft duizenden antieke speelkasten en wij hebben er een paar hier staan. Elke automaat hier heeft sowieso een persoonlijk verhaal.”

Vertel!
“Bijvoorbeeld de Simpsons-kast. Die komt van een familie die alles verzamelt van de Simpsons. De vader des huizes heeft zelfs Blinky the Three-Eyed Fish op zijn lichaam getatoeëerd. Of de ‘Daytona Racer’, die hebben we bij Harold opgehaald. Een fenomeen. Hij heeft een geweldige verzameling speelkasten. We kwamen daar om de racer te kopen, maar we werden ook meteen verliefd op de Junkyard [een jaren ’70 grijpautomaat in de vorm van een autokerkhof]. Een automaat in super staat, uniek in z’n soort. Op een gegeven moment zaten we met Harold aan de koffie, zegt ‘ie: ‘Ik heb een probleem. Ik vind jullie idee zo leuk. Ik wil gewoon dat dat ding bij jullie staat.’ Hij heeft die kast voor een fractie van de daadwerkelijke marktwaarde aan ons verkocht. Dat soort gebaren zijn zó tof.”

De automaten in actie!

Alles loopt dus op rolletjes.
“Het is nog wel heel hectisch. We zoeken naar de juiste balans. We hebben bijvoorbeeld de openingstijden aangepast. Na de eerste weken waren we kapot, want je doet álles zelf en er gebeurt veel. Muntjes uitdelen, koffie schenken, bier tappen, er gaat een machine stuk, of er gaat een alarm af bij een van de overbuurdames [De TonTon club zit in de rosse buurt, bij het Oudekerksplein in Amsterdam]. Vind dan maar eens de concentratie om de chocoladeprinter die we hebben bedacht te pitchen bij een merk.”

Uhm, chocoladeprinter?
“Ja, een nieuw project. Een soort 3D-printer waarmee je teksten kunt afdrukken in chocola. Kijk de club staat nu, maar we willen ook De TonTon office uitbouwen. Zo noemen we het. In de office ontwikkelen we ideeën voor merken, om met een interactieve installatie hun doelgroep te bereiken. We willen een gevestigde naam en een podium zijn op het gebied van gamedesign en hopelijk kunnen we een verandering teweeg brengen. Dat het normaal wordt voor bedrijven om te investeren in een speelkast.”

Nog geen tijd om achterover te leunen en zelf een spelletje te spelen?
“Nog niet. Het is heel hard werken en we zitten vol ideeën. Voor verschillende merken en bedrijven. Én we willen de programmering in de club en onze keuken interessant houden. Dat laatste gaan we doen door elke dag een andere chef neer te zetten die een ander gerecht kookt. Zo hebben we Wanto benaderd van Latei, Bite Me van de Open Coöp en Raoul van Amsterdam Common. Hij is verantwoordelijk voor Taco Tuesday in Struik. De bedoeling is dat Amsterdammers ook naar De TonTon club komen om lekker te eten.”

De TonTon club

Heb je nog een tip voor andere crowdfunders?
“Investeer in een goed filmpje. Die van ons ging keihard viraal. Iedereen deelde het. Het is een ontzettend goed medium om je project te promoten. Stop energie in dat filmpje en maak het persoonlijk. Het verdient zich zeker terug!”

Je vindt De TonTon club op de Sint Annendwarsstraat 6 in Amsterdam, www.tontonclub.nl. Open: dinsdag t/m donderdag van 17:00u – 22:00u en vrijdag t/m zondag van 11:00u t/m 23:00u.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: