hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector

utrechtvoorcultuur

Vanaf dit jaar stimuleert de Provincie Utrecht crowdfunding voor cultuur door middel van een samenwerking met het meest succesvolle crowdfunding platform in Nederland, voordekunst.nl. Utrechtse projecten op het gebied van kunst en erfgoed zijn vanaf vandaag te vinden op de partnerpagina www.utrechtvoorcultuur.nl

De samenwerking werd vanmiddag afgetrapt tijdens de kick-off van het programma Cultuur Onderneemt in Het Huis in Utrecht. De samenwerking met voordekunst.nl is onderdeel van Cultuur Onderneemt, een programma waarmee de provincie culturele instellingen (verder) op weg wil helpen om succesvoller te ondernemen. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts: “De regio Utrecht heeft prachtige culturele instellingen en zit boordevol talent, maar voor een blijvend sterke culturele basis is meer ondernemerschap onmisbaar. Als provincie willen we de sector een zetje in de rug geven op het gebied van bijvoorbeeld marketing, bedrijfsvoering en financiering. Utrechtvoorcultuur is het eerste resultaat. Ik hoop dat er vele projecten uit de provincie sponsoren vinden en dat vele liefhebbers uit de regio kunnen genieten van ‘hun’ kunst en cultuur”.

Crowdfunding heeft de afgelopen twee jaar in de cultuursector een vlucht genomen. Steeds meer kunstenaars en instellingen zien de mogelijkheden die deze vorm van publieksfinanciering biedt. De samenwerking met de provincie is aangegaan voor een periode van drie jaar. Doel is om in deze periode een nog breder publiek te enthousiasmeren voor crowdfunding en kunstenaars, instellingen en creatieven handvatten te bieden om een eigen crowdfunding campagne op te zetten. In Utrecht werkt voordekunst samen met het Cultuur Consortium Utrecht (Kunst Centraal, Landschap Erfgoed Utrecht, BISC/SUBporter en ZIMIHC). Het Consortium wil de cultuursector van de Provincie Utrecht versterken door samenwerking op het gebied van netwerk en expertise en door ondersteuning bij cultureel ondernemerschap.

voordekunst.nl is het eerste en grootste crowdfunding platform voor kunstprojecten in Nederland. Sinds de start op 4 november 2010 zijn inmiddels meer dan 235 projecten succesvol gefinancierd en is er ruim € 1.600.000,- bijeengehaald door zo’n 14.000 donateurs. voordekunst is opgezet vanuit het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) met een bijdrage uit de Regeling Innovatie Cultuuruitingen van OCW en opereert sinds 1 juli 2011 als zelfstandige stichting. Naast het AFK zijn de partners van voordekunst: brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc), Cultuur-Ondernemen, ING Bank, Fonds 1818 en Kunstraad Groningen. Per 1 januari 2013 zijn, naast de Provincie Utrecht ook de Provincie Overijssel en het Mondriaan Fonds partners.

[vimeo 57579357]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: