hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector

Vanaf 1 januari 2013 gaat het Mondriaan Fonds, het stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed, een samenwerking aan met voordekunst.nl, het grootste crowdfunding platform voor kunstprojecten in Nederland. Doel van de samenwerking is om crowdfunding binnen de beeldende kunst en het erfgoed een stimulans te geven. Het Mondriaan Fonds is het eerste landelijke cultuurfonds dat zich aansluit bij voordekunst.

Het Mondriaan Fonds richt zich op individuele makers en instellingen in de beeldende kunst- en de erfgoedsector. Vanaf 2013 krijgt ook het Mondriaan Fonds te maken met behoorlijke kortingen op de besteedbare budgetten. De urgentie om aanvragers te wijzen op andere vormen van (mede)financiering is hierdoor groter dan ooit. Een van deze alternatieve financieringsvormen kan crowdfunding zijn. Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds: “voordekunst is uitgegroeid tot een interessante site voor crowdfunding waarvan kunstenaars, instellingen en het publiek volop profiteren. Dit sluit goed aan bij de gedachte van het Mondriaan Fonds dat draagvlak voor projecten belangrijk is. Daarom zal het bij de beoordeling positief meewegen als aanvragers via voordekunst bewijzen dat er steun is voor hun project”.

Crowdfunding heeft de afgelopen twee jaar in de cultuursector een vlucht genomen. Steeds meer kunstenaars en instellingen zien de mogelijkheden die deze vorm van publieksfinanciering biedt. In Nederland maken nu nog vooral podiumkunstenaars (muziek, theater, dans) gebruik van crowdfunding om hun projecten te financieren, terwijl het zich niet alleen voor deze disciplines leent. Om crowdfunding in de beeldende kunst en erfgoed te stimuleren heeft het Mondriaan Fonds zich als partner bij voordekunst aangesloten. De samenwerking betreft in eerste instantie een pilot van 1 jaar.

voordekunst.nl is het eerste en grootste crowdfunding platform voor kunstprojecten in Nederland. Sinds de start op 4 november 2010 zijn inmiddels meer dan 175 projecten succesvol gefinancierd en is er ruim € 1.300.000,- bijeengehaald door zo’n 10.000 donateurs. voordekunst is opgezet vanuit het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en opereert sinds 1 juli 2011 als een zelfstandige stichting. Naast het AFK zijn de overige partners van voordekunst: brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc), Cultuur-Ondernemen, ING Bank, Fonds 1818 en Kunstraad Groningen. Per 1 januari 2013 treedt ook het Mondriaan Fonds toe als partner.

Voor meer informatie:
Roy Cremers, initiator voordekunst.nl / roy@voordekunst.nl / 020-8946044 / 06-14160143
Mirjam Beerman, Mondriaan Fonds / m.beerman@mondriaanfonds.nl / 020-5231590

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: