hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector


Noorderparkbar

Projecthouder: Overtreders W / Bureau SLA
Omschrijf je project in één zin: De Noorderparkbar is het eerste 100% marktplaats-gebouw van Nederland.

1. Waarom heb je voor crowdfunding gekozen?

In 2008 maakten Bureau SLA (architectenbureau) en Overtreders W (ruimtelijk ontwerpbureau) samen een ontwerp voor een café in het Noorderpark in Amsterdam Noord. Het café was bedoeld als uitbreiding van de Noorderparkkamer , de culturele huiskamer van Amsterdam Noord (zie voor meer informatie www.noorderparkkamer.nl) Toen we een schetsontwerp voor dit 100%-marktplaatscafé hadden gemaakt, was iedereen enthousiast. Toen begonnen de vergaderingen. Werden er ramingen opgesteld. Vond een projectmanager dat het gebouwtje hardstenen dorpels moest krijgen. En brak de crisis uit. Die crisis bleek uiteindelijk de redding van het hele project. Terwijl alle grote bouwprojecten in Amsterdam tot stilstand kwamen, bedacht een slimme regiodirecteur van Ymere dat zo’n klein zelfbouwproject misschien nog wel kans van slagen zou hebben. Hij stelde een budget beschikbaar om een kleine versie van het café, inmiddels omgedoopt tot Noorderparkbar, te bouwen. Dat budget was nogal aan de lage kant. Om er echt iets moois van te maken hadden we € 10.000 extra nodig. We hadden al veel gehoord over voordekunst.nl, het leek ons een goede manier om het extra geld bij elkaar te brengen, ook omdat de bar echt een buurtfunctie zou krijgen en we hoopten dat mensen zich er graag aan zouden willen verbinden.

2. Wat heeft je de meeste donaties opgeleverd?

Het grootste deel van het bedrag dat we via voordekunst bij elkaar wilden brengen werd gedoneerd door marktplaats.nl. We hadden al contact met hen gezocht omdat dit project natuurlijk op een leuke manier laat zien wat je op marktplaats allemaal kan kopen. Onze deelname aan voordekunst gaf marktplaats het laatste zetje om een aanzienlijk bedrag aan ons te doneren. Extra leuk was dat alle markplaats-medewerkers ons een dag hebben geholpen bij de bouw van de bar: met het graven van de riolering in het park en met het schilderen van de bar. Verder waren de meeste donateurs buurtbewoners en andere vaste bezoekers van het Noorderpark, mensen die direct belang hebben bij een leuke koffiebar in het park dus.

3. Kun je drie bijzondere momenten tijdens of na je crowdfunding actie met ons delen?

Het maken van het filmpje voor de voordekunst-site was een intensieve maar leuke dag. We konden beginnen. Daarna was het erg spannend of we de 80% en liefst 100% aan donaties zouden halen. Iedere dag even kijken, en steeds blij als iemand weer een tientje of twintig euro had gedoneerd. In het begin liepen de donaties vrij langzaam, toen we dankzij de bijdrage van marktplaats flink op weg waren naar 80% ging het steeds sneller. Het mooiste moment in het hele project vond ik toch wel toen we na een half jaar bouwen in een koude donkere loods aan het begin van de lente de gebouwen op een vrachtwagen naar het Noorderpark brachten, en het bovenste deel van het terras als laatste met een grote hijskraan op de onderkant gehesen werd. Toen wisten we zeker dat het echt de moeite waard was geweest.

4. Ben je ook nog ergens tegen aan gelopen? Iets wat je van te voren niet verwacht had?

Uiteindelijk hebben we het gevraagde bedrag bij elkaar gekregen, dus er waren geen onoverkomelijke problemen. Je moet er wel rekening mee houden dat zo’n crowdfundingproject best veel tijd kost, en je hebt handige mensen in je vriendenkring nodig die het leuk vinden je te helpen, anders red je het niet. Voor de website van voordekunst.nl moet je bijvoorbeeld zelf een filmpje aanleveren waarin je het idee uitlegt. Dan helpt het wel dat een goede vriend van ons (Mick van Dantzig) cameraman is en aanbood om dat filmpje voor ons te draaien.

5. Waar ben je momenteel mee bezig?

Als ik even voor mijn eigen bureau (Overtreders W) spreek:  we hadden een feestelijke opening van een theehuis van Natuurmonumenten dat we hebben ingericht, we gaan binnenkort aan de slag met de verbouwing van het restaurant van museum Het Dolhuys in Haarlem, en we zijn samen met ontwerper Elmo Vermijs en ontwikkelaars Tijdelijk Gebruik bezig met een heel leuk project bij de Sloterplas, Hotel Buiten. We proberen daar een kleinschalig ecologisch hotel bestaand uit bijzondere lodges in het groen te realiseren. Inmiddels staat er een tweedehands bouwkeet die we gaan ombouwen tot restaurant, met ernaast een 18 meter lange picknicktafel. Als je er meer over wilt weten, op facebook zijn we te vinden als Hotel Buiten. Bureau SLA heeft net de taveerne in de voormalige wapenloods bij Fort Asperen opgeleverd, dat is ook heel mooi geworden.

6. Heb je drie tips voor toekomstige ‘crowdfunders’?

1. Roep hulp in van vrienden en familie om je project bekendheid te geven
2. Denk na over een commerciële partij voor wie jouw project interessant kan zijn, met een goed verhaal kan je ze vaak overtuigen
3. Probeer aan te sluiten bij bestaande online en offline netwerken voor wie jouw project interessant is. Vaak willen ze helpen het project bekendheid te geven.

website: www.hetkomtaltijdgoed.nl
facebookpagina: www.facebook.com/overtredersw // www.facebook.com/bureausla
andere links: www.overtreders-w.nl // www.bureausla.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: