hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector

De Stadstoneelschrijver

Projecthouder: Jedidjah Julia Noomen

Omschrijf je project in één zin: 12 stukken in 12 maanden voor en over Amsterdam

1.     Waarom heb je voor crowdfunding gekozen?

Omdat dit een project is voor en over de stad en het dus een project is dat al vanaf het begin een achterban/vriendengroep nodig heeft. Daarnaast was het project erg experimenteel in eerste instantie; we weten steeds pas kort van tevoren waar ieder nieuw toneelstuk over gaat en dus moet je mensen vooral enthousiast maken voor het idee/totaalconcept en minder op de inhoud.

2.     Wat heeft je de meeste donaties opgeleverd?

De persoonlijke contacten zijn toch het belangrijkst. Het is handig om op een site van voordekunst te staan, maar de eigen contacten met vrienden, kennissen, bedrijven en fondsen geven uiteindelijk toch de doorslag.

3.      Kun je drie bijzondere momenten tijdens of na je crowdfunding actie met ons delen?

Echt bijzondere momenten tijdens de actie zelf hebben we niet meegemaakt, helaas geen spannende verhalen daarover…

4.      Ben je ook nog ergens tegen aan gelopen? Iets wat je van te voren niet verwacht had?

Zelf waren wij in de werving vooral gericht op het benaderen van partners, bedrijven en grotere instellingen. Via voordekunst werden we vooral aangespoord om toch vooral ons eigen netwerk steeds te benaderen via oa Facebook etc., dat was een andere insteek dan wat wij wilden. Dat was soms lastig, omdat wij vooral op zoek waren naar een “nieuwe” achterban. Wat niet wegneemt dat we ook enorm gesteund zijn door vrienden en familie, wat natuurlijk geweldig is, maar juist voor de voortgang van het project wilden wij ook een nieuwe kring aanboren.

 5.      Waar ben je momenteel mee bezig?

Het Stadstoneelschrijversproject loopt nog steeds, na de eerste twee voorstellingen (via voordekunst) konden we door en maken we (bijna) iedere maand een nieuw stuk. Op 15 juli staan we met een nieuw stuk op WESTwaARTS (Erasmuspark) en begin september in het Vliegenbos in Amsterdam Noord. We zijn erg gesteund door oa Stadsdelen en hopen nog steeds op steun van bijvoorbeeld een groot Amsterdams bedrijf of mecenas met hart voor de stad, die het project een echte basis kan geven om op door te gaan; nu zijn we nog te vaak afhankelijk van kleine projectsubsidies en ad-hoc acties.

 6.      Heb je drie tips voor toekomstige ‘crowdfunders’

  1. Wees kritisch op het hele principe van crowdfunding. Er is te snel in de media gedaan alsof dit een wondermiddel zou zijn, maar vooralsnog zorgt het nog niet voor de broodnodige continuiteit; dat je eenmalig 3000 euro bij elkaar hebt gekregen dankzij je achterban, betekent nog niet dat de kunstwereld in z’n geheel gered is.
  2. Wees duidelijk over je project en probeer steeds nieuwe details te geven om het geheel levendig te houden.
  3. Mijn ervaring is dat de “tegenprestatie” van ondergeschikt belang is. Veel mensen geven gewoon omdat het project ze aanspreekt – dat was tenminste bij ons het geval.

Website/facebook

De  voorstelling WESTwaARTS is op 15 julie te zien in het Erasmuspark en begin september zal De Stadstoneelschrijver te zien in het Vliegerbos in Amsterdam Noord. Voor meer informatie over de aankomende voorstellingen kijk op de website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: