hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector

1 jaar voordekunst

voordekunst bestaat vandaag officieel 1 jaar! Vorig jaar op 4 november lanceerde het eerste crowdfunding platform voor kunstprojecten in het Hirschgebouw op het Leidseplein in Amsterdam. Toen stonden er 6 projecten op voordekunst, inmiddels… hebben er 60 projecten op voordekunst gestaan. voordekunst is dus niet onopgemerkt voorbij gegaan. Het allerbelangrijkste is dat de meeste projecten op voordekunst tot nu toe succesvol zijn gefinancierd en dat het aantal donateurs en aanmeldingen nog steeds toeneemt!

We willen hierbij alle projecthouders, donateurs, partners en ‘believers’ bedanken voor hun steun en bijdragen aan het succes van voordekunst. Dank jullie wel!

Sophie en Roy.

***

Jarig zijn betekent ook een beetje terugkijken en dat gaan we in deze blog doen.

december 2009
hoe het begon. Het idee voor voordekunst (toen nog SellaPlan) werd ook door de jury van de Regeling Innovatie Cultuuruitingen gewaardeerd. We kregen een startbijdrage om voordekunst op te zetten.

22 september 2010
de officieuze lancering tijdens picnic 2010. Met de vier eerste projecten (Miktor & Molf Pool Project, Analog Beamer – Meeus van Dis / Museumnacht, Artcore 2010 – LnSaint en Under Heaven #3 – Leonard van Munster) zijn we online gegaan. Deze ochtend werd iDeal geïmplementeerd en heel uitgebreid testen was er op dat moment nog niet van gekomen. Gelukkig druppelden de donaties wel al snel binnen.

8 oktober 2010
het eerste voordekunst succes was een feit. Miktor & Molf zijn er in geslaagd om hun project succesvol te financiering via crowdfunding. Groots nieuws!

4 november 2010
lancering in het Hirschgebouw op het Leidseplein. Wat een stress zo op het laatste moment nog, maar het resultaat was een geslaagde avond. Een mooie aftrap!

6 november 2010
Museumnacht 2010. Presentatie van Analog Beamer (tweede succes) en voordekunst bij Nieuwsuur. Met als gevolg een overbelaste site.

10 november 2010
Sophie komt voordekunst versterken. In eerste instantie als stagiair, maar al snel als projectmedewerker.

12 februari 2011
100 dagen voordekunst. Alle ervaringen tot dan toe hebben we gebundeld in een mooi overzicht. In NRC Handelsblad verscheen een leuk artikel naar aanleiding van onze eerste 100 dagen.

maart 2011
bright voordekunst! Een cover + een hele pagina over voordekunst!

30 maart 2011
Hoog bezoek. In het Joods Historisch Museum (locatie van de tentoonstelling Mijn Naam is Cohen) ontvingen we staatssecretaris Halbe Zijlstra.

14 april 2011
Cultuur-Ondernemen en het bkkc sluiten zich aan als partner van voordekunst. voordekunst gaat vanaf 1 juli verzelfstandigen en moet dan gefinancierd worden. Dit doet voordekunst door samen te werken met partners die allen bijdragen aan de exploitatie van voordekunst. Het streven is om dit met 5 partners te doen. Later dit jaar volgden ING en Stichting DOEN als partners. Samen met het AFK staat de teller op 5. Een partner minder dan gepland, maar we zijn het jaar goed doorgekomen.

29 april 2011
Koninginnenacht 2011. KCO Meets Patrick Watson in het Concertgebouw. Het tot nu toe grootste project op voordekunst (€ 67.500) werd mooi geregistreerd door de Avro.

12 mei 2011
Onze eerste prijs: De Grand Prix Online Communicatie!

30 mei 2011
EenVandaag besteedde aandacht aan voordekunst en lichtte drie projecten uit. Fijne aandacht voor voordekunst en crowdfunding.

3 juni 2011
Ook RedLightRadio is succesvol gefinancierd!

11 juli 2011
NOS Radio besteedt aandacht aan crowdfunding. Interviews met Eva Crutzen (Hoogtevrees), Hugo van Heijningen en Orpheu de Jong (Red Light Radio) en Roy Cremers (voordekunst).

augustus 2011
verhuizing naar de Tolhuistuin. voordekunst heeft nu een eigen kantoor in de Staalvilla.

8 september 2011
lancering Brabant voordekunst.
Brabant voordekunst

12 oktober 2011
€ 300.000 bijeen gehaald via voordekunst door ruim 2500 donateurs.

31 oktober 2011
Het Van Abbemuseum, het eerste museum op voordekunst, haalt via € 30.000 bijeen om Wood Circle van Richard Long in de collectie te behouden.

4 november 2011
1 jaar voordekunst! Enkele feiten:

37 projecten succesvol gefinancierd
8 projecten niet succesvol gefinancierd

2841 donateurs
€ 342.525 totaal bijeengebracht voor kunstprojecten

later deze maand zullen we wat meer weetjes publiceren en ook wat gedetailleerder ingaan op de verschillende donaties. Ook de bevindingen vanuit onze online enquete zullen we dan met jullie delen.

voordekunst richting 2012
We zien een duidelijke groei op voordekunst het afgelopen jaar. Het aantal projecten neemt toe, maar ook het aantal donateurs en de bezoekers van de site. Voor ons voelt het alsof in 2011 de basis is gelegd voor crowdfunding en dat dit in 2012 alleen maar verder door kan groeien. We weten nu veel beter wat er zoal komt kijken bij crowdfunding en kunnen projecthouders hierin dan ook beter begeleiden. Daarnaast groeit het aantal donateurs gestaag en hopen we dat we in 2012 langzaam bij beetje heel Nederland voordekunst kunnen maken. Vanuit voordekunst proberen we met zo veel mogelijk partners samen te werken. Een mediapartner zou natuurlijk helemaal te gek zijn en daarnaast zijn bedrijven / organisaties / overheden die voordekunst in 2012 met ons verder willen ontwikkelen meer dan welkom. Aankomende maand wordt duidelijk hoe het financiële plaatje van voordekunst er uit komt te zien en wordt ook duidelijk of en hoe we in 2012 verder kunnen.

kunst voor iedereen, iedereen voordekunst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: