hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector

acties voor de kunst

De reden voor deze blog is een e-mail die ik gisteren ontving van Wiegertje Postma van VICE. Wiegertje mailde mij:

‘…Waarom precies gaan jullie naar het Malieveld? Voor de onbetwist goede zaak, of zijn er directe gevolgen van de bezuinigingen duidelijk voor Voordekunst?…’
Dit zette mij, Roy, aan het denken, want wat is nu eigenlijk precies de reden om naar Den Haag te gaan? En wat zijn de directe gevolgen voor voordekunst?

artbomb
Gistermiddag om 12.00 uur heeft voordekunst meegedaan met de interventie ‘artbomb‘. Het initiatief was een succes. Naast heel veel kunstinstellingen, deden ook enkele hogescholen en cultuurfondsen mee en ook internationaal stond het in de aandacht. Van Mali tot Costa Rica, van Tokyo tot New York.

artbomb is een vreedzaam ‘protest’ tegen de groeiende minachting voor kunst in de maatschappij en bij overheden wereldwijd. Daarnaast is artbomb een teken van sympathie met kunstenaars en kunstinstellingen die aan de vooravond van grote bezuinigingen staan. voordekunst heeft deelgenomen aan artbomb omdat het de grote bezuinigingen niet ongemerkt voorbij wil laten gaan. Daarnaast wil voordekunst solidariteit tonen met collega instellingen en kunstenaars en vindt het artbomb een mooi, passend, visueel gebaar.

Mars der Beschaving
De vraag van Wiegertje richtte zich op de Mars der Beschaving die zondag op maandag plaats zal vinden. Inmiddels is de mars al ingezet vanaf Terschelling waar het laatste weekend van Oerol plaatsvindt. voordekunst is aanwezig bij de bijeenkomst in Den Haag op maandag, het eindpunt van de mars.

Waarom? Voor voordekunst is het gegeven dat ‘we’ ons als kunstsector zichtbaar maken, de belangrijkste reden om naar Den Haag af te reizen. Dat is de enige kans om duidelijk te maken aan de rest van Nederland dat kunstenaars en kunstinstellingen het niet eens zijn met de voorgestelde bezuinigingen en dat de kunstsector samen één front kan vormen.

Samenwerking is niet vanzelfsprekend in de sector, dat is al te zien aan al de verschillende acties en petities die rondgaan. Iedereen ‘vecht’ voor zijn eigen instellingen of discipline, terwijl je juist in deze tijd solidair met elkaar zou moeten zijn.

We kunnen hoog of laag springen, de bezuinigingen gaan hoe dan ook door, maar laat dit weekend een startsein worden voor meer samenwerking in de sector. Als je één geluid kunt laten horen, sta je sterk. Schuw vooral de entertainmentwereld niet, want ook dit is cultuur en hier wordt juist wél het grote publiek bereikt. Daar kan alleen maar van geleerd worden.

Net zoals bij de projecten op voordekunst: wat je maakt is belangrijk, maar hoe je het onder de aandacht brengt is nog veel belangrijker! Goede marketing en een positief geluid is hierbij essentieel. Wees origineel, creatief en kijk vooruit. De toekomst is zo slecht nog niet.

voordekunst en subsidie?
voordekunst en crowd funding wordt de laatste tijd regelmatig bekeken als een ‘oplossing’ voor de bezuinigingen. Zo zie ik dat zelf niet. voordekunst is een alternatief, een mogelijkheid voor makers om op een andere manier draagvlak te creëren en hun financiering rond te krijgen. Subsidies zullen echter altijd een belangrijke rol blijven spelen. Je kunt je meerjaren overhead en organisatiekosten niet gefinancierd krijgen door middel van crowd funding, dus er zal altijd iets naast moeten staan, subsidies, leningen, investeringen. Crowdfunding is een mooie manier om projecten gefinancierd te krijgen en al in een vroeg stadium betrokkenheid te genreren bij het publiek.

voordekunst is echter wel mogelijk gemaakt door de Regeling Innovatie Cultuuruitingen van OCW, een subsidie. Deze regeling bestaat inmiddels niet meer, maar het was wel een mooie manier om experimentele en vernieuwende projecten een start te kunnen geven.

Er wordt veel geschreven over de bezuinigingen en de protesten. Van positief tot kritisch. Hierbij enkele links ter inspiratie:
De blog van Gerrit Komrij op nrc.nl
Een opiniestuk van Jorinde Seijdel op de site van MetropolisM
Een opiniestuk van Letty Ranshuysen in de Volkskrant
Een reactie op dit opiniestuk van Cornelis de Bondt
Wat gaan kunstenaars doen? op de site van VICE 
Ook geenstijl staat stil bij de acties in de kunstsector

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: