hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector

In het nalatenschap van koningin Juliana, dat deze week geveild wordt bij veilinghuis Sotheby’s, viel het oog van fotograaf Daniëlle van Ark direct op een opgezette albino otter met een geschatte waarde van € 100 – € 200. Aangezien Daniëlle al wel voorzag datdeze prijs mogelijk omhoog zou kunnen schieten, zette ze een guerilla crowdfunding actie op. Via haar blog en facebook riep ze vrienden en bekenden op om bij te dragen.

Help me buy our former queen Juliana’s stuffed albino otter from the Sotheby’s auction on Tuesday the 15th of March.

Are you in for € 6, a pack of postcards from ‘the Mounted Life’, € 10, picture from the series ‘What’s the big deal anyway’ 13 x 16 cm edition

666. € 50 a picture of the actual otter shot by me. 20 x 25 cm edition in the amount of backers…………I am deadly serious…………’

In anderhalve dag hebben 39 donateurs gereageerd en had Daniëlle € 1330 bijeen gehaald via deze crowdfunding actie. Met nog een eigen inleg van € 200 leek de otter binnen handbereik.
De veiling erg goed. Zo goed, dat het nog weleens lastig zou kunnen worden om de otter te bemachtigen. Vrijwel alle objecten werden ruim boven het ingeschatte bedrag afgeslagen.
Zo ook de otter. Uiteindelijk werd deze voor € 1100 afgeslagen, het bod van Daniëlle. Met de afhandelingskosten van Sotheby’s (30%) erbij opgeteld, was het bijeengebrachte bedrag nét voldoende.
Via facebook, twitter en haar blog werd iedereen van het heugelijke feit op de hoogte gebracht. Daarnaast heeft Daniëlle naar al haar donateurs nog een persoonlijk bericht gestuurd met een financiële verantwoording en de stand van zaken, maar vooral om ze nogmaals ontzettend te bedanken.
Succesvolle crowdfunding ingrediënten?
– Daniëlle maakte haar project persoonlijk; het
werd haar persoonlijke missie om de otter te bemachtigen
– er zat een urgentie in deze actie; de veiling vond namelijk op een bepaald moment plaats en voor die tijd moest Daniëlle weten hoeveel ze zou kunnen bieden
– de actie was authentiek. In Daniëlle’s serie The Mounted Life spelen opgezette dieren een hoofdrol. Daarnaast heeft ze al jaren een fascinatie voor opgezette dieren
– Daniëlle heeft optimaal gebruik gemaakt van social media om mensen te betrekken bij haar project. Ook heeft ze voortdurend gecommuniceerd met haar donateurs.

Commentaren op: "zo kan het ook: guerilla crowdfunding" (1)

  1. te gek! goed gedaan Danielle! ik maak ondertussen vast plaats voor de foto 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Tagwolk

%d bloggers liken dit: